اسکیزوفرنی و سکس
اهمیت سلامت جنسی در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی
بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی از نظر سلامت جنسی چگونه عمل می کنند؟
متاسفانه جنسیت افراد اغلب در درمان مبتلایان به اسکیزوفرنی مورد توجه قرار نمیگیره. الگو های فرهنگی ما را به این باور سوق میده که نیازهای اساسی بشر مثل عشق ، رمانتیک بودن ، رابطه جنسی یا رابطهی طولانی مدت صرفاً به این دلیل که این افراد مشکلدار یا “دیوانه” به نظر میرسن در اونها وجود نداره و محو میشه!
عمه من ( منظور نویسندهی این متن دکتر مایرز) از تمایل خودش به رابطه جنسی ، ازدواج و بچهدار شدن در دهه شصت زندگیش صحبت میکنه! با وجود اینکه در ۱۴ سالگی تشخیص بیماری اسکیزوفرنی شدید گرفته. اون بیشتر عمرش رو در یک محیط محروم از ارتباط اجتماعی طبیعی گذرونده !
بعد از اینکه خودم (دکتر مایرز) تشخیص اختلال اسکیزوافکتیو گرفتم ، من هم با این مشکل درونی خیلی سخت جنگیدم. کم کم متوجه شدم که:
تمایلات جنسی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی برای ارتباطهای انسانیشون بسیار مهمه
و تصمیم گرفتم که اون رو در اولویت زندگی خودم قرار بدم. می تونم به این صورت تجربهی شخصی خودم رو مطرح کنم که فکر میکنم:
نیاز هست توجه بیشتری به جنبه های لذت بشر برای بیماران اسکیزوفرنی بشه.
علم به ما داره نشون میده که افراد مبتلا به اسکیزوفرنی ممکنه به توجه بیشتری نیاز داشته باشن.
در یک مطالعه کیفی منتشر شده در سال ۲۰۲۲ ، ۶۹ نفر مبتلا به اسکیزوفرنی در مورد عادات جنسی خودشون مصاحبه شدن. فقط ۷۸ درصد از نمونه ها در طول زندگی خودشون از نظر جنسی فعال بودن. از این تعداد، ۶۵ درصد فعالیت جنسی پرخطر (عدم استفاده از کاندوم) داشتن. بیش از ۵۷ درصد از این گروه هیچوقت برای عفونت مقاربتی (STI) آزمایش ندادن. بعد از آزمایش ۱۹ درصد STI داشتند.
(توجه داشته باشید که این پژوهش در استرالیا انجام شده ، رفرنسها رو در انتهای مطلب میتونید ببینید.)
بدتر از همه اینکه سوءاستفاده جنسی در کودکی ممکنه به رشد روانپریشی کمک کنه. در یک مطالعهي دیگه ، ۲۷۵۹ نفر در استرالیا در مورد سوءاستفاده جنسی در دوران کودکی که قبل از ۱۶ سالگی اتفاق افتاده بود ، مصاحبه شدن. سوءاستفاده ای که نافذ نبوده و منجر به اختلالات روانی نشده. بیش از ۳ درصد از افراد پس از سوء استفاده جنسی نافذ به روان پریشی مبتلا شدن و ۲ درصد به اسکیزوفرنی. سوء استفاده ای که نافذ نبود با اختلالات روان پریشی همراه نبود .
شدیدترین ارتباط برای افرادی بود که سوء استفاده از آنها بعد از ۱۲ سالگی رخ داده بود ، بیش از یک مجرم در اون درگیر بودن و نافذ بوده . میزان آن تقریباً ۹ درصد برای روان پریشی و ۱۷ درصد برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بود.
افرادی که اختلال اسکیزوفرنی دارن روابط جنسی کمی دارن و اختلال عملکرد جنسی هم بینشون شایع هست.
حتی درمان اسکیزوفرنی می تونه اختلال جنسی را بدتر کنه.
داروهای ضد روان پریشی که باعث افزایش سطح پرولاکتین میشه ، بر میل جنسی زنان تأثیر میگذاره .
مشخص شده که بیماران تحت درمان اسکیزوفرنی نسبت به کسانی که تحت درمان قرار نمی گیرن ، عملکرد جنسی کمتری دارن.
میتونم کتاب رون پاور : هیچ کس به افراد دیوانه اهمیت نمی دهد در به عزیزان علاقمند معرفی کنم.
تلاش های انجام شده برای کمک به افراد درگیر با اسکیزوفرنی بسیار کمه.
متاسفانه حتی مردم وقتی در مورد بهداشت روانی صحبت میکنن زیاد به این موضوع نمیپردازن.
می توانیم از خودمان شروع کنیم و مراقبت های پزشکی رو رعایت کنیم . هرچه مراجعین بیشتر در مورد نیازهای خودشون صحبت کنن ، فعالان حوزهي سلامت بیشتر به اون توجه خواهند کرد.
منابع:
Brown, E., Castagnini, E., Langstone, A., Mifsud, N., Gao, C., McGorry, P., Killackey, E., O’Donoghue, B. (2022). High-risk sexual behaviours in young people experiencing a first episode of psychosis. Early Intervention in Psychiatry, 1-8.
Cutujar, M.C., Mullen, P.E., Ogloff, J.R.P. (2010). Schizophrenia and other psychotic disorders in a cohort of sexually abused children. Arch Gen Psychiatry. 2010;67(11):1114-1119.
Seeman, M. (2013). Loss of libido in a woman with schizophrenia. American Journal of Psychiatry.
Willis, O. (2019). STIs are increasingly common, but stigma around them persists. ABC Health
با تشكر فراوان از مطالب آموزندتون