رابطهی پیچیدهی بین افسردگی و سکس
افسردگی و برخی روشها برای درمان افسردگی مثل داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs میتونن سطح علاقه جنسی، میل جنسی و سکس رو کاهش بدن. به نظر میرسه که چگونگی ارتباط افسردگی و سکس پیچیده تر از این حرفاست.
افسردگی میتونه افراد و زندگی جنسی اونها رو به روش های بسیار متفاوتی تحت تاثیر قرار بده.
تحقیقات نشون داده افسردگی با سکس کم و افزایش ریسکپذیری جنسی هم مرتبطه. به عبارت دیگه، افسردگی به طور بالقوه میتونه سکس رو افزایش یا کاهش بده.
افسردگی هم با افزایش و هم با کاهش سکس مرتبطه.
چرا افسردگی افراد مختلف را به روش های مختلف تحت تاثیر قرار میده؟
یه زمانی تصور میشد که این اثرات متضاد ( افزایش و کاهش سکس) ممکنه به دلیل تفاوت در شدت افسردگی باشه. برخی از محققین استدلال کردن که سطوح پایینتر افسردگی احتمالاً با ریسکپذیری بیشتر مرتبطه ، در حالی که سطوح بالاتر احتمالاً به طور کلی با سکس کمتر ارتباط داره. ولی تحقیقات اخیر نشون داده همچین چیزی نیست! در واقع دادهها نشون میدن هرچی افسردگی بیشتر باشه ریسک پذیری در رابطه هم بیشتره .
روانشناسان و دانشمندان الان فکر میکنن که افراد از روش های انطباقی برای مقابله با افسردگی استفاده میکنن.
به نظر میرسه برخی از افراد برون ساز هستند. این دسته افراد با نگاه کردن به محیط اطراف با آون کنار میان.
این قضیه به طور بالقوه میتونه ریسک پذیری جنسی یا درگیر شدن در سایر رفتارهای مخاطره آمیز مثل مصرف مواد رو افزایش بده. فرد این رفتارها رو به دلایل متعددی ممکنه انجام بده مثل: تلاش برای پرت کردن حواس یا رهایی موقت از یه درد عاطفی. اما بعضی ها این رفتارهاشون ممکنه راهی برای تنبیه خودشون باشه.
یکسری افراد دیگه درون ساز هستند. این دستهی دوم با تمرکز به درون و کناره گیری اجتماعی با مسائل کنار میان.
احتمالا این مسئله تا حدودی باعث کاهش میزان سکس میشه.
دارو و ژنتیک در افسردگی
به جز این تفاوتها در استراتژی انطباقی ، دارو هم میتونه در تأثیر افسردگی بر زندگی جنسی افراد نقش داشته باشه. به عنوان مثال اگه فردی تحت درمان مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) باشه و عوارض جانبی جنسی مثل کاهش میل جنسی یا مشکلات نعوظ را تجربه کنه، احتمالاً سکس کمتری داره.
همینطور عوامل ژنتیکی ممکنه در نحوه کنار آمدن افراد با افسردگی و اینکه جز کدوم دو دسته میشن نقش داشته باشه.
برخی از محققان میگن که ژنهایی که بر گیرندههای دوپامین تأثیر میذارن باعث میشن افراد نسبت به اثرات این انتقالدهنده عصبی کمتر حساس شن. این مسئله ممکنه باعث افزایش همزمان افسردگی و رفتارهای پرخطر بشه. کم کم این رفتار پخطر ممکنه به نوعی خود درمانی تبدیل بشه. به این معنا که درگیر شدن در فعالیتهای هیجانانگیزتر راهی برای افزایش ترشح دوپامین و تنظیم خلق و خو بشه.
به طور خلاصه، این تحقیق نشان میده که ارتباط ساده و مستقیمی بین افسردگی و سکس وجود نداره. این ارتباط یه ارتباطه پیچیدهست. تأثیر افسردگی بر زندگی و روابط افراد میتونه کاملاً متغیر باشه.
منابع:
Miltz, A. R., Rodger, A. J., Phillips, A. N., Sewell, J., Edwards, S., Allan, S., … & Lampe, F. C. (2021). Opposing associations of depression with sexual behaviour: implications for epidemiological investigation among gay, bisexual and other men who have sex with men. Sexually Transmitted Infections.
درست داشتید این مطلب جغدیه خانم رو؟ والا ما که از خودمون خیلی راضیایم! تا مطلبی دیگر مراقب خودتون باشید و بدرود.